11-05-08

Theremin

thereminOoit al van een theremin gehoord? Ik niet, tot het vorige week in "Mekka" (stubru) ter sprake kwam. Het is geen exotische diersoort, maar een muziekinstrument. Een vrij oud instrument, want het werd al in 1919 uitgevonden. Het is het eerste en tot dusver enige muziekinstrument dat je niet moet aanraken om het te bespelen. Het toestel meet de afstand tussen je handen en twee antennes (een voor de toonhoogte en een andere voor de sterkte) en op basis daarvan produceert het een geluid dat sterk op een jammerende vrouwenstem lijkt. Omdat het enorm moeilijk te bespelen is, is het ding nooit populair geworden. Wel bestaan er een aantal varianten, zoals de electro-theremin. Die produceert een gelijkaardig geluid en is in tegenstelling tot zijn broertje een mechanisch toestel dat je wel moet aanraken. Een bekend nummer waarin de elektrotheremin wordt gebruikt is "Good Vibrations" van de Beach Boys.

Clip: Cat plays the Theremin

10:45 Gepost door The fonz in Oldies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oldies, theremin, beach boys, good vibrations |  Facebook |

07-04-08

Lyrics - Joy Division, Love will tear us apart

When the routine bites hard
And ambitions are low
And the resentment rides high
But emotions wont grow
And were changing our ways,
Taking different roads
Then love, love will tear us apart again
Why is the bedroom so cold
Turned away on your side?
Is my timing that flawed,
Our respect run so dry?
Yet theres still this appeal
That weve kept through our lives
Love, love will tear us apart again
Do you cry out in your sleep
All my failings expose?
Get a taste in my mouth
As desperation takes hold
Is it something so good
Just cant function no more?
When love, love will tear us apart again

18:15 Gepost door The fonz in Oldies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: joy division, 1980, love will tear us apart |  Facebook |

04-04-08

1980 - Ska, staatshervorming, U2 en Queen.

- Belgische staatshervorming, onrusten in Voeren.
- Alfred Hitchcock overlijdt.
- Van Rockopera tot ska.

beenwarmers_1Het is onrustig in de Voerstreek. Drie Vlamingen worden gewond door geweerkogels. Er komt een eerste staatshervorming met verregaande economische en culturele autonomie voor Vlaanderen en Wallonië. 
In Amerika komt Ronald Reagan aan de macht.

Ska wordt weer populair, mede dankzij groepen zoals The Selecter, The Beat, Bad Manners en Madness, die de ska combineerde met humoristische en soms politieke teksten. Ska is een aan het einde van de jaren vijftig op Jamaica opgekomen muziekstijl die gekenmerkt wordt door zeer nadrukkelijke accenten tussen de tellen van een vierkwartsmaat. Ska is "opgewekte dansmuziek".

De film Kramer vs. Kramer van Robert Benton krijgt bij de Oscar-uitreikingen in Hollywood de meeste prijzen. Alfred Hitchcock overlijdt op 80-jarige leeftijd. Ted Turner richt CNN op.

Leuk nieuws om mee af te sluiten: 3M brengt de gele Post-it velletjes op de markt.

Bekende albums :
- U2, Boy
- Queen, Flash Gordon
- Abba, Super trouper
- Ultravox, Vienna
- Pink Floyd, The Wall
- Joy Division, closer
Boy is het eerste studioalbum van U2 en heeft als centrale thema jeugd en adolescentie.
Bij Flash Gordon (Queen) hoort een volledige film, geproduceerd door Brian May. Flash Gordon was toendertijd een bekende stripreeks. De soundtrack wordt gekenmerkt door synthesizergeluiden en bombastische rock.

12:51 Gepost door The fonz in Oldies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: museum, oldies, 1980, ska, staatshervorming, u2, queen |  Facebook |

03-04-08

1980 - Pink Floyd, Joy Division en John Lennon.

- Spanningen in de Perzische Golf.
- Koude oorlog.
- Dood van Ian Curtis en John Lennon.
- Pink Floyd : The Wall.

Tijdens de Iraanse Revolutie wordt de pro-westerse sjah afgezet ten gunste van een islamitische republiek onder leiding van ayatollah Khomeini. In de tweede fase, vaak de Islamitische Revolutie genoemd, wordt de pluralistische revolutie omgevormd naar een streven naar absolute macht voor de geestelijkheid. De Islamitisering van Iran is een feit. Omdat Amerika steun geeft aan de verdreven Sjah, wordt in de amerikaanse ambassade - 444 dagen lang - een zeventigtal mensen gegijzeld. Het amerikaanse leger onderneemt verschillende pogingen om de gijzelaars te bevrijden maar die lopen telkens falikant af. Het is in die context dat Carter - president van de US - verklaart "dat de VS grote belangen hebben in het gebied van de Perzische Golf en dat het land in geval van nood de olievoorziening van het Westen met de wapens zal verdedigen". Nu, 28 jaar later, is er nog altijd niet zo heel veel verandert.

Wanneer in Irak Sadam Houssein aan de macht komt, breekt al spoedig de eerste Iran-Irak oorlog uit. Hij zal acht jaar duren en levert, buiten een heleboel slachtoffers, niks op.

Ian Curtis, zanger van Joy Division, verhangt zichzelf. Closer (het album) en "love will tear us apart" (de single) komt na zijn dood uit en zal Joy Divisions meest succesvolle album worden (en tevens laatste). Curtis schrijft in dit album, dat zeer weinig tot geen optimisme kent, zijn persoonlijke problemen van zich af. Na de dood van Ian gaan de overige leden verder onder de naam New Order.

Ook John Lennon komt aan zijn eind: hij wordt door Mark Chapman vlak voor zijn huis neergeschoten. Velen geloven nu nog altijd in een complottheorie. De overheid zou beducht geweest zijn voor de invloed die John had op zijn publiek. "Imagine" wordt een wereldhit.

Hier in Europa worden we opgeschrikt door verschillende bomaanslagen, ondermeer van de ETA in Spanje. De koude oorlog is nog altijd aan de gang. Op de Poolse Lenin-scheepswerf begint de staking die door velen als het begin van de val van het communisme in het Oostblok gezien wordt en die leidt tot de oprichting van Solidarnosc. Verschillende landen boycotten de olympische spelen in Moskou. Ander sportnieuws: België haalt de finale van het EK voetbal in Italië maar verliest die tegen Duitsland. In het tennis is wordt John McEnroe de nieuwe nummer 1 en de tour wordt door een nederlander gewonnen: Joop Zoetemelk.

Pink floyd scoort met "The wall" en de alom bekende single "Another Brick in the Wall". Dit liedje is een protest song tegen het strenge schoolsysteem zoals dat toendertijd in vele landen bestond. Pas veel later kwam de link er met de Berlijnse muur, na een benefiet optreden op Potsdamer Platz in 1990 (en na de val van het ijzeren gordijn).

Populaire liedjes :
Urbanus - Bakske vol met stro
Pink Floyd - Another brick in the wall (part 2)
Blondie - Call me
Mash - Theme from M*A*S*H 
ABBA - The winner takes it all
David Bowie - Ashes to ashes
The Police - Don't stand so close to me
Johnny Logan - What's another year
The Cure - A forrest
Queen - Another One Bites The Dust
The cure - Boys Don't Cry
De Vogeltjesdans
Raymond van het Groenewoud - Je Veux de l'amour
Joy Division - Love Will Tear Us Apart
ABBA - Super trouper

14:08 Gepost door The fonz in Oldies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: museum, oldies, joy division, ian curtis, lennon, pink floyd, 1980 |  Facebook |